Maklumat Pemakanan (1 hidangan)
Hidangan: 4 orang
Bahan-bahan
- 6 helai daun kubis putih
- 6 helai daun kubis ungu
- 200g ayam cincang
- 10 ekor udang sederhana, dikupas, dibuang urat dan dicincang kasar
- 3 cendawan sederhana, dipotong dadu halus
- ¼ lobak merah kecil, dipotong dadu halus
- 1 tangkai daun bawang, dicincang halus
- 1 sudu besar minyak bijan
- ¼ cawan air
- 1 sb kicap
- ½ sk lada putih
Cara:
- Didihkan air di dalam periuk besar. Susun daun kubis dalam bakul pengukus. Letakkan bakul di atas periuk, tutup dan kukus selama dua minit sehingga kubis agak lembut. Disyorkan untuk mengukus kubis putih dan ungu berasingan untuk mengelakkan pemindahan warna.
- Sementara itu, di dalam mangkuk besar, gaul bahan-bahan yang lain sehingga sebati.
- Letakkan 2 sudu besar inti yang disediakan dalam setiap daun kubis, gulung dan letakkan di atas pinggan dengan kelimnya di sebelah bawah. Pindahkan pinggan ke dalam bakul pengukus dan kukus selama 6 minit di atas air mendidih.
- Keluarkan gulungan kubis daripada bakul pengukus dan nikmatinya panas-panas!
Resipi ini disumbangkan oleh
Georgen Thye, Pakar Perunding Diet
BSc. (Hons.) Nutrition and Dietetics, IMU
Ahli Majlis Persatuan Dietitian Malaysia (2021-2023)