Floating Icon
26 JAN 2021 GAYA HIDUP 3 MINIT BACA 1350 LIHAT 45 BERKONGSI

Resipi Kuih Lobak Putih (Lo Bak Gou)

Pembuka selera yang lazat untuk setiap hidangan Tahun Baru Cina, kuih lobak putih goreng atau kukus (juga dikenali sebagai kuih lobak Cina atau lo bak gou) ialah sajian savuri yang mengandungi lobak, cendawan dan udang kering. Ia dikukus kemudian digoreng tohor untuk menghasilkan tekstur lembut yang garing di luarnya.

Resipi itu akan menghasilkan kuih yang sangat lazat jadi anda boleh terus menikmati kuih lobak ini sejurus setelah dikukus tetapi biarkan sejuk sebelum memotongnya.

Petua: Celupkan pisau ke dalam air panas sebelum memotong supaya kek lobak putih tidak pecah.

Radish Cakes (Lo Bak Gou) are also known as Chinese turnip cakes

Jika anda penggemar versi garing, potong kuih tebal-tebal, goreng dengan sedikit minyak dan hidangkan dengan sos tiram, kicap atau sos pedas atau pun makan begitu saja!


Resipi Kuih Lobak Putih

Bahan-bahan

    • 1 lobak putih (kira-kira 600g, diparut)
    • 1 – 1 ½ cawan air
    • Minyak
    • 2 sb udang kering (dicuci, dicincang)
    • 3-5 cendawan shitake kering (dicuci, direndam dan dicincang)
    • 1 daun bawang (dicincang)
    • 130g tepung beras
    • 1 sb tepung jagung
    • ½ sk garam
    • ½ sk gula
    • Lada putih (secukup rasa)
    • Sos tiram

    Cara

    Noxxa Electric Multifunction Pressure Cooker and Food Steamer

    1. Masukkan lobak putih dan 1 cawan air ke dalam Periuk Tekanan Multifungsi Elektrik Noxxa. Rendidih selama 10 minit menggunakan STIR FRY, kacau sekali-sekala. Masukkan lobak putih yang telah dimasak ke dalam mangkuk adunan besar dan biarkan sejuk.
    2. Tuangkan baki cecair daripada periuk ke dalam cawan sukat dan tambahkan air untuk menjadikannya 1 cawan cecair. Masukkan ke mangkuk adunan yang mengandungi lobak putih yang telah dimasak tadi.
    3. Masukkan minyak dan tumis udang dan cendawan selama 5 minit. Masukkan daun bawang cincang kemudian angkat dan sejukkan.
    4. Masukkan tepung beras, tepung jagung, garam, gula dan lada putih ke dalam mangkuk adunan yang mengandungi lobak putih. Gaul sebati.
    5. Masukkan udang dan cendawan yang telah dimasak serta baki minyaknya ke dalam bater. Gaul sebati dan biarkan selama 15 minit.
    6. Tuangkan ke dalam loyang roti yang telah disapu dengan minyak. Masukkan ke dalam Pengukus Makanan Noxxa dan kukus selama 50 minit.
    7. Keluarkan loyang daripada pengukus dan biarkan kek lobak putih selama kira-kira 30 minit. Setelah sejuk, kikis tepinya dengan spatula dan letakkan di atas papan pemotong.
    8. Potong setebal ½ inci. Masukkan minyak ke dalam Periuk Tekanan Multifungsi Elektrik Noxxa. Goreng kedua-dua belah kuih sehingga keemasan dan garing.
    9. Hidangkan dengan sos tiram.


    Dapatkan Periuk Tekanan Multifungsi Elektrik Noxxa atau Pengukus Makanan Noxxa.