Floating Icon
03 APR 2024 PEMAKANAN & KESEJAHTERAAN 0 MINIT BACA 128 LIHAT 6 BERKONGSI

Diet yang Lebih Sihat untuk Rakyat Malaysia: Panduan Masakan India (Bahagian 3)

bk1.png How_can_we_make_Indian_cuisine_healthier.png

Dalam bahagian akhir siri 3 artikel tentang diet Malaysia yang lebih sihat, kami meneruskan perjalanan daripada dua artikel sebelumnya yang menerokai cara untuk menjadikan masakan Melayu dan Cina lebih sihat. Dalam artikel ini, kami mengalihkan perhatian kepada rasa masakan India yang kaya dan pelbagai di Malaysia dan menerokai bagaimana kita boleh menikmatinya namun tetap menjaga kesihatan dan kesejahteraan kita.

Rasa Asia Selatan di Malaysia: Gabungan yang Istimewa

Masakan India ialah gabungan rempah-ratus aromatik yang lazat, sayur-sayuran dan pelbagai jenis sumber protein. Biasanya ia menggabungkan rempah-ratus seperti jintan putih, ketumbar dan kunyit yang memberikan masakan India rasa yang unik dan menonjol. Rempah-ratus India yang unik ini sering digunakan dalam cara yang berbeza untuk menghasilkan kari, dal, beriani, nasi daun pisang dan nasi kandar yang penuh perisa dan merupakan sebahagian daripada diet tipikal kaum India di Malaysia.

Make_healthier_mindful_choices_at_the_mamak.png

Tidak lupa juga budaya kedai mamak yang sangat digemari, di mana kita akan sering melihat rakyat Malaysia daripada semua kaum dan status kehidupan berkumpul. Sajian India memang lazat namun kita perlu berhati-hati kerana sesetengah ciri masakan India seperti penggunaan minyak yang banyak, minyak sapi dan kuah yang pekat mungkin tidak baik untuk kesihatan kita jika diambil terlalu banyak. Mari kita terokai aspek-aspek ini dengan lebih lanjut dalam bahagian berikut.

Menikmati Makanan India yang Lebih Sihat

Untuk menjadikan sajian India lebih sihat, pertimbangkan petua praktikal ini. Menikmati nasi beriani, nasi daun pisang dan nasi kandar yang penuh perisa boleh menjadi pengalaman yang penuh kelazatan dan dengan beberapa pilihan yang bijak, kita juga boleh menjadikannya lebih sihat. Apabila menikmati sajian ini, sebaik-baiknya ikuti garis panduan Pinggan Sihat Malaysia: isi separuh pinggan anda dengan sayur-sayuran seperti raita untuk sentuhan yang menyegarkan dan nilai pemakanan yang tinggi.

Pertimbangkan pilihan seperti bendi rebus, cili hijau dan kubis goreng kunyit untuk kebaikan sayur tambahan. Satu perempat pinggan perlu dikhaskan untuk sumber protein yang lebih sihat seperti ayam tanduri, kari ikan atau telur tetapi hadkan pengambilan kuahnya yang kaya. Yang terakhir itu mudah diucapkan tetapi sukar dilakukan, kami faham. Sebaliknya, cuba cara ini; jangan tuang kuah banjir ke atas nasi (ada antara kita yang melakukannya), minta kuah itu dihidangkan di dalam mangkuk kecil.

Untuk sajian seperti peria goreng dan papadom, pastikan bahagiannya kecil untuk mengurangkan lemak dan garam yang tidak sihat demi menjaga jantung dan ukuran pinggang. Lengkapkan suku pinggan lagi dengan semangkuk kecil nasi. Dengan pelarasan mudah ini, kita boleh menikmati rasa ikonik sajian ini namun tetap mengutamakan kesihatan kita.

Thosai-or-idli-contain-gut-friendly-bacteria.png

Dalam budaya kedai mamak Malaysia yang meriah, di mana semangat Malaysia yang sejati diraikan, kita masih boleh membuat pilihan yang bijak untuk pengalaman makan yang lebih sihat. Apabila memilih roti tradisional, pilihlah capati yang diperbuat daripada tepung atta mil penuh dan mengandungi lebih banyak nutrien dan serat. Alternatif yang lebih sihat seperti tose atau idli yang diperbuat daripada campuran beras dan dal yang ditapai serta mengandungi bakteria mesra usus, juga harus dicuba.

Apabila menikmati roti ini, gandingkannya dengan kari dan kuah yang menggunakan kurang minyak dan pilihan yang kaya dengan protein seperti dal, telur rebus atau ayam tanduri. Jangan teragak-agak untuk meminta hidangan sayur tambahan untuk melengkapkan sajian seperti bawang dan timun yang sering dihidangkan bersama ayam tanduri atau sayur goreng kilas yang biasanya disajikan di kedai mamak.

Reduce-your-sugar-intake-by-opting-for-less-sweet-BM.png

Apabila bercakap tentang minuman, walaupun teh tarik merupakan pilihan yang popular, pertimbangkan untuk memesan versi kurang manis untuk mengurangkan pengambilan gula anda. Sebagai alternatif, anda boleh juga memesan kopi O atau teh O kosong untuk opsyen tanpa gula. Sememangnya ada banyak cara untuk menerokai tawaran kedai mamak yang pelbagai dan benar-benar menghayati budayanya di samping membuat pilihan yang mementingkan kesihatan. 

Secara ringkasnya 

Untuk mengakhiri siri tentang makanan Malaysia yang lebih sihat, kami telah menerokai dunia masakan Melayu, Cina dan India yang penuh perisa. Dengan mengikuti petua mudah ini apabila memilih pelbagai kaedah memasak dan apa yang kita makan, kita boleh menikmati citarasa Malaysia yang menakjubkan di samping mengekalkan kesihatan sehingga lanjut usia. Bersedia untuk membuat perubahan? Semak resipi Kari Dal Sayur ini.

Ketika kami mengucapkan selamat tinggal kepada siri ini, kami mengesyorkan anda menyemak dua artikel sebelumnya untuk mendapatkan petua untuk menjadikan makanan Melayu dan Cina lebih sihat. Mari kita bekerjasama untuk diet Malaysia yang lebih sihat di mana citarasa budaya kita yang berbeza berjalan seiring dengan kesihatan dan kesejahteraan kita.

Rujukan

  1. Foo J. INFOGRAPHIC: How much sugar are you drinking at the Mamak Stall? HealthWorks Malaysia. https://www.healthworks.my/mamak-stall-sugar/ Published November 11, 2016. 
  2. B CKVKV, Huligere SS, Shbeer A, et al.Probiotic Potential Lacticaseibacillus casei and Limosilactobacillus fermentum Strains Isolated from Dosa Batter Inhibit α-Glucosidase and α-Amylase Enzymes. Microorganisms. 2022;10(6):1195. doi:10.3390/microorganisms10061195 

Artikel ini disumbangkan oleh

Georgen ThyePakar Perunding Diet

BSc. (Hons.) Nutrition and Dietetics, IMU

Ahli Majlis Persatuan Dietitian Malaysia (2021-2023)

bk2.png